Bel ağrıları toplumun yüzde 80’inde görülen ve yaşam kalitesini düşürerek sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir hastalık.
BEL AĞRILARI SOSYAL HAYATIN DÜŞMANI
Bel ağrıları toplumun yüzde 80’inde görülen ve yaşam kalitesini düşürerek sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir hastalık. Günümüzde toplumun genel bir sıkıntısı haline gelen bel ağrılarını tetikleyen birçok etken söz konusu. Tıbbi desteğin öncelikli hedefinde, ağrıların kronik hali gelmemesi yer alıyor. Farkında olmadan yaptığımız rutin hareketlerin bel ağrılarında önemli rol oynadığına söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Çoşkun Akalın, “Ağır kaldırmak, fazla kilo, topuklu ayakkabı giymek, ayakta çalışmak ve yanlış oturmak bel ağrılarını tetikliyor. Kronik boyutlara ulaşmaması içinse istirahat çok önemli” diyor.
Toplumdaki her 10 kişiden 8’i bel ağrısından şikayet ediyor. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu hastalıktan korunmak için rutin aktivitelerde dikkatli olmak gerekiyor. Dr. Çoşkun Akalın, “Günlük faaliyetleri zorlaştıran bel ağrılarının tedavi edilmesi kişinin daha mutlu bir insan haline gelmesi sağlıyor” diyor. Bununla birlikte ağrılar sebebiyle hareket güçlüğü çeken kişi, tedavi sonrasında toplumda daha çok yer alıyor ve sosyalleşebiliyor.
Kronikleşmenin engellenmesi önemli
Bel ağrılarının tedavi sürecinde, öncelikli olarak ağrıların kronik bir hale gelmemesini sağlama hedefi taşıdıklarını söyleyen FTR Uzmanı Dr. Çoşkun Akalın, “Mekanik bel ağrılarında tedavi yaklaşımları genellikle aynı şekilde oluyor. Tedavi; akut dönemde semptomları, kronik dönemde ise fonksiyonları iyileştirmeye yönelik belirleniyor. Tedavinin amacı ağrının azalması, nüksetmesinin ve kronikleşmesinin engellenmesi, fonksiyonel kapasitenin arttırılması ve sosyal hayata erkenden dönmenin sağlanması” diyor. Bel ağrısı çeken hastanın öncelikle istirahat etmesi gerekiyor. 2 -5 günlük istirahat, bel kasları üzerindeki baskıyı azaltarak hastanın rahatlamasını sağlıyor.
Medikal ve fiziksel tedavi uygulanabiliyor
Gerekli görülmesi durumunda medikal ya da fizik tedaviye başvurulabileceğine dikkat çeken Akalın, yöntemleri şöyle açıklıyor: “Hastaya medikal tedavi uygulanabilir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, semptomları düzelterek hastanın hareket kabiliyetini kolaylaştırıyor. Fizik tedavi modaliteleri de yaygın olarak kullanılıyor. Bu şekilde ağrı ve spazm gibi semptomlar ortadan kalkıyor ve hastaya erken hareket kabiliyeti sağlanıyor. Fizik tedavi yönteminde sıcak, soğuk, alçak ve orta frekanslı akımlar ve TENS gibi cihazlardan faydalanılıyor. Gerekli olması durumunda hastaya korse de önerilebilir. FTR uzmanlarının ‘lumbosakral destek korsesi’ olarak adlandırdığı bu korseler bele destek oluyor ve aşırı hareketleri engelliyor. Yine sıklıkla kullanılmakta olan diğer tedavi yöntemleri de egzersiz ve yüzme. Hastanın fiziki yapısı ve kondisyonuna göre karın ve bel kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler veriliyor. Hastanın yapacağı bu egzersizler, ağrıyı azaltarak kasların güçlenmesini sağlıyor ve hareket kabiliyetini arttırarak duruşun iyileşmesine yardımcı oluyor.”
Bel ağrısından korunmak için bunlara dikkat