TC Kimlik No
Şifre

Bebeklerde sık görülen rahatsızlık: Düztabanlık

28/02/2014 14:02

Düztabanlık her 100 çocuktan 7’sinde gözlenen bir rahatsızlık. Genellikle 2 – 2,5 yaşındaki çocukların önemli bir kısmın görülüyor.

Bebeklerde sık görülen rahatsızlık: Düztabanlık

Düztabanlık her 100 çocuktan 7’sinde gözlenen bir rahatsızlık. Genellikle 2 – 2,5 yaşındaki çocukların önemli bir kısmın görülüyor. Bu sorunun kalıcı olmasını önlemek içinse erken teşhis ve aile kontrolü önemli. Aileler, çocuklarının ilk adımlarını ve ayak yapılarını gözlemlemeli ve anormallik fark etmeleri durumda doktora başvurmalı.Ancak bebeklerde 3 yaşına kadar ayak çukuru gelişmediğine ve ailelerin onların düztaban olduklarını düşünebildiğine belirten Aile Hastanesi Bahçelievler Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yakup Eroğlu, bu durumda ebeveynlerin kendi kendilerine teşhis koymaması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Aile Hastanesi Bahçelievler Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yakup Eroğlu, yeni doğan bebeklerin ayaklarında çeşitli doğumsal anormalliklerin olabildiğine dikkat çekerek, “Ayak tabanı düz veya tersine aşırı kavisli olabiliyor ya da bebeklerde içe dönük ayak gözlenebiliyor. Çocukların yüzde 60-80’inde hafif düztabanlık ya da hafif içe basma sorunları oluşabiliyor. Bu durumlarda bebeklerin ayağında gelişen bozuklukların erken tanısı önemli. Bu rahatsızlıkların bir kısmının ilerlemesi tedavi ile durdurulabiliyor” diyor.  

 

Ergenlik dönemine kadar uzarsa ağrı başlıyor

Bebeklerin büyük kısmında 3 yaşına kadar düztabanlık görülebiliyor. Çocuğun ayağını basarken  iç taraftaki kavsin olmaması düztaban olduğunu gösteriyor. Yere basarken ve başparmak ucundan yukarı kaldırılırken ayak iç yanında kavis oluşuyorsa esnek düztabanlıktan bahsedebiliriz. Esnek düztabanlık, zaman içinde tedaviye ihtiyaç duymadan düzeliyor. Ancak bu durumun ergenlik dönemine kadar devam ederse ayak tabanında ağrı oluşmaya başlıyor” diyor.  

 

Doktora başvurmadan ortopedik ayakkabı almayın

Ancak bazı ortopedik sorunlar kalıcı problemlere neden olabiliyor. Çocuğunuzun ayak gelişiminin normal ilerleyip ilerlemediğini, ayağındaki sorunun tedavi gerektirip gerektirmediğini öğrenmek için ailelerin bir ortopedi uzmanına danışmalarında yarar var. Bebeklerin aileler için çok önemli olan o ilk adımları aynı zamanda ayak sağlıkları açısından da ilk sinyalleri veriyor. Ailelerin bu durumda bebeklerini kontrol etmeleri ve bir ortopedi uzmanına danışmadan kulaktan dolma tedavi yöntemlerine başvurmamaları gerekiyor. Dr. Eroğlu, “Örneğin aileler çocuklarının ayak çukurlarını göremediklerinde hemen ortopedik ayakkabı alıyorlar. Ancak biz bunu önermiyoruz. Çünkü bebeklerde 2-3 yaşına kadar ayak çukuru oluşmaz. Bu dönemde ortopedik ayakkabı almak ayak sağlığı açısından fayda sağlamaz” diyor.